Observatie Bonifatiusschool in Spanbroek

 

Deze observatie vond plaats 30 september 2019.

Het aantal overblijfkinderen in de Bonifatiusschool is gegroeid. Bij de laatste observatie 6 maart 2017 waren er maar 30 kinderen, vandaag 49.

Tijdens deze observatie bleek dat het overblijven goed georganiseerd is. Eerst komen de kleuters naar het overblijflokaal en daarna de kinderen van de overige groepen.

Liefst zes overblijfkrachten ontvingen de kinderen bij binnenkomst. Ze zaten bij een groepje kinderen en sommige van hen aten mee.

De kinderen zaten bij het eten. Er werd geluisterd naar de overblijfkracht en er werd netjes met het eten omgegaan.

Voordat de kinderen het lokaal ingingen werd hun presentie door de coördinatrice genoteerd.

Na het eten, spelen op de speelplaats met de mogelijkheid om 12.45 weer binnen te kunnen spelen waar vooral jonge kinderen gebruik van maakten.

Als de lunchpauze is afgelopen worden alle materialen met de kinderen samen opgeruimd.

De kleuters die hun tassen na het eten in een bak hebben gelegd, werden door de overblijfkrachten weer netjes naar hun groep gebracht.

 

Een aandachtspunt is de totale ontruiming van het gebouw met de kinderen tijdens de overblijftijd eenmaal te oefenen o.l.v. een BHV-er. Belangrijk is dat de overblijfkrachten op de hoogte zijn van de procedures. Overigens de aanwezigheid van de BHV-ers van de school staan op een lijst vermeld.

 

Slotopmerking: Een goed gestructureerde overblijf ( een compliment ook voor de nieuwe coördinatrice Patricia )met vandaag zowel tijdens het eten als buitenspelen een ontspannen sfeer.

 

Vervolgbericht (december 2019)

De coördinatrice heeft met de overblijfkrachten de overblijf geëvalueerd.

Ik citeer uit het verslag dat zij hiervan gemaakt heeft:

 

1 ) Iedereen is tevreden zoals het nu loopt, in het begin was iedereen benieuwd naar de veranderingen. Ik, Patricia, kwam als coördinator wel al een jaar werkzaam bij de TSO. Hierbij kwamen ook nog 5 nieuwe krachten bij. Dus voor iedereen was het even spannend of het wel zou werken.

2 ) Ze zijn blij met de duidelijke afspraken die ik gemaakt heb. Sommige waren bang om hun uren te verliezen of voor grote veranderingen. Het is gebleken dat dat allemaal wel meeviel. Iedereen houdt zijn uurtjes, sommige hebben zelf uitbreiding gehad omdat de TSO groeit. We zijn met spoed opzoek naar nog 1 of 2 krachten.

3 ) De veranderingen die er zijn gekomen daar zien ze de voordelen van in. Logboek, Bakken voor de kleuters om hun tas en of hun bakjes in te doen. Alle kleuters worden keurig naar hun groep terug gebracht als het weer tijd is om naar hun groep te gaan. Alle kinderen staan keurig in de rij, omdat het anders erg druk is en je weleens een kind kan missen met het aanmelden. De kinderen vinden de afspraken ook prettig. Het is altijd even wennen nieuwe afspraken en soms werkt het en soms niet.

4 ) We gaan nog wat nieuwe spellen kopen voor de kinderen uit de hogere groepen, zodat zij ook iets meer te doen hebben bij slecht weer. Dit is uit een vergadering gekomen die we pas gehad hebben.

Wij vergaderen ongeveer 3x per jaar, 1 omdat ik graag weet wat er speelt en 2 omdat het voor het team ook heel belangrijk is om elkaar eens te zien.

5 ) Van ouders komen er ook weleens vragen of een opmerking, daar kom ik altijd op terug bij de ouders. Ik overleg met het persoon en de leerkrachten als er iets is voor gevallen.

6 ) Alle tso medewerkers zijn tevreden en willen heel graag blijven zolang het werk het toelaat en de sfeer onderling zo blijft. Soms is er weleens wat maar dat wordt bij Patricia neergelegd en die lost het weer op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *