HOE ZORG IK ALS OVERBLIJFKRACHT DAT HET OVERBLIJVEN ORDELIJK MAAR OOK GEZELLIG VERLOOPT?
Als overblijfkracht die dagelijks de begeleiding van kinderen verzorgt is het belangrijk een aantal terugkerende aandachtspunten in de omgang met kinderen in acht te nemen.
Afspraken voor overblijfkrachten en kinderen zijn van essentieel belang en ook de
gezamenlijke uitvoering daarvan.
De belangrijkste tien aandachtspunten kunnen zijn:
- Zorg dat duidelijk is welke afspraken er zijn bij het overblijven. Regelmatig overleg tussen de overblijfkrachten hierover is nuttig. Dit is een taak waar alle overblijfkrachten verantwoordelijk voor zijn. Het grote probleem bij kinderen is juist de verschillende toepassing van afspraken door overblijfkrachten in dezelfde groep. Bij de ene overblijfmoeder mogen ze meteen buiten spelen na het eten ,bij de andere moeten ze op elkaar wachten voordat ze naar buiten gaan. Bij de ene moeder wachten de kinderen op elkaar alvorens ze beginnen met eten ,bij een andere moeder is er geen beginsituatie bij het eten.
- Bespreek de eerste dag na de zomervakantie de belangrijkste regels en gewoonten met de kinderen. Doe dit eveneens na de kerstvakantie. Dit bespreken hoeft maar heel kort te gebeuren. Neem de belangrijkste afspraken en geef aan hoe deze het schooljaar worden toegepast. Bijvoorbeeld; na het eten ruim je je eigen spullen op of als je klaar bent met eten mag je een leesboekje of spelletje pakken. Of als we buiten gespeeld hebben ,dan ruimen we gezamenlijk alle spelmaterialen op, voordat we naar binnen gaan.
- Wees duidelijk en vriendelijk. Wees opgewekt als overblijfkracht, ontvang de kinderen bij het overblijven. Zeg iets aardigs over een kind wat hij/ zij goed doet.
- Organiseer leuke dingen waarbij je de kinderen leert kennen. Als de kinderen moeten binnen blijven vanwege slecht weer, doe dan eens een gezamenlijk spelletje met de groep. Bij kleuters lees voor, vertel een verhaal , zing wat liedjes, deel kleurplaten uit en wees actief buiten met het spelen. Geef leiding bij spelen waar dat nodig is.
- Wees positief en optimistisch. Er gaat best wel eens wat verkeerd bij het overblijven. Kinderen houden zich lang niet altijd aan de afspraken. Bedenk wel dat ze dit moeten leren. Help ze daarbij en…… elke dag heeft een kind een kans om opnieuw te beginnen
- Vermijd situaties waarvan je zeker weet dat kinderen zich niet aan de afspraken zullen houden. Laat ze niet buiten het speelplein spelen, laat ze niet zonder toezicht
spelen of zonder toestemming een bal ophalen of laat niet veel kinderen tegelijk naar het toilet gaan. - Pak wangedrag snel en vastberaden aan. Schoppen ,slaan en schelden naar elkaar hoort niet en daartegen moet snel en kordaat tegen worden opgetreden.
- Bereid je goed voor. Weet waaraan je dagelijks begint. Als kinderen vanwege het slechte weer binnen moeten blijven ,zorg dan dat je tijdig bedenkt wat je de kinderen binnen gaat aanbieden. Ga je in een speelzaal spelen , bekijk vooraf welke spelletjes je met ze gaat spelen. Zorg ook dat het materiaal klaar staat en niet nog gezocht moet worden tijdens het overblijven.
- Laat de kinderen, ook niet enkele, nooit alleen bij het eten. Niet alle kinderen zijn gelijk klaar met het eten. Het is verstandig een eindtijd aan te houden en het eten dan te beƫindigen. Vooral bij kleuters geeft dit nog wel eens problemen. Een vuistregel is dat ruim een half uur eten meer dan voldoende is. Daarna gaan de kinderen spelen.
- Wees voorspelbaar in je aanpak. Kinderen zijn gevoelig voor een vaste structuur, met herkenbare regels en overblijfkrachten, die liefdevol, eerlijk maar consequent leiding geven.
Als je deze aanbevelingen dagelijks probeert uit te voeren ,dan zal de omgang en de begeleiding met de meeste overblijfkinderen goed verlopen. Er ontstaat dan een fijne prettige sfeer en de kinderen zullen je hier dankbaar voor zijn.